Artikelen Mediation

Huwelijkse voorwaarden de standaard?

Het is een regelmatig terugkerende discussie: bij het aangaan van een huwelijk zou het opstellen van huwelijkse voorwaarden het uitgangspunt moeten zijn. Willen de aanstaande echtgenoten daarvan afwijken, dan moeten zij dit aangeven.

 

 

 

Dit schept in ieder geval de ogenschijnlijke verplichting om vóór het aangaan van het huwelijk wat langer stil te staan over de juridische en financiële gevolgen ervan.

 

 

 

“Op het moment dat mensen kiezen voor het huwelijk, kiezen ze ook voor de juridische gevolgen en de regelgeving eromheen.”1

 

 

 

Veel mensen hebben weinig of geen gevoel bij deze gevolgen en zijn vooral bezig met de romantische gedachte achter het huwelijk. Met andere woorden, ze hebben eigenlijk geen idee waar ze “ja” tegen zeggen…

 

 

 

Waarom is het belangrijk om na te denken over wat een huwelijk juridisch gezien betekent?

 

Omdat de kans dat het mis gaat helaas ècht aanwezig is. Grof gezegd eindigt een op de drie huwelijken in een echtscheiding en dan blijkt pas wat ‘in gemeenschap van goederen’ nou eigenlijk betekent… Namelijk dat je samen alles eerlijk deelt. Ieder heeft recht op de helft van alles wat jullie bezitten, maar ook de helft van alle schulden die jullie hebben.

 

Dus ook die verzameling waar jij als kind al aan begon, de onderneming, of de schulden die jouw partner vóór het huwelijk is aangegaan.

 

 

 

Niet zo romantisch

 

Nadenken over de puur zakelijke kant van zo’n huwelijk kan dus handig zijn. “Maar dat is toch helemaal niet romantisch?!” Ik hoor het je denken. Nee, misschien niet. En hoewel het enerzijds begrijpelijk is dat je nou eenmaal heerlijk zit op zo’n roze wolk en al die andere saaie wolken of zelfs donderwolken graag zo lang mogelijk negeert, is het anderzijds gewoon wel praktisch om zaken goed te regelen.

 

En hoeveel tijd kost het nou eigenlijk? Je hoeft geen weken onderzoek te doen, maar begin er gewoon mee dat je je een keer vrijblijvend laat informeren door een specialist. Er is al zoveel te regelen rondom het trouwen, deze ene afspraak zal jullie ook de das niet om doen. Dus maak die afspraak bij de notaris (misschien moest je er toch al langs??). Een geïnformeerd mens telt voor twee.

 

Bovendien, ik wil geen spelbreker zijn, maar hoe romantisch is het huwelijk zelf nou feitelijk? Hoeveel romantische momenten zullen jullie straks in je huwelijk samen beleven en hoeveel dagelijkse, meer zakelijke afspraken staan daar tegenover? Je maakt voortdurend afspraken met elkaar: wie haalt vandaag de boodschappen? Wie brengt de kinderen naar zwemles? Wie past er morgenavond op? Wie zorgt er voor de financiën en de belastingaangifte? Wie brengt de auto bij de garage en wie regelt de monteur voor de cv-ketel?

 

 

 

In algehele gemeenschap van goederen kan ook een prima keuze zijn!

 

De uiteindelijke beslissing staat een ieder vrij, er is geen goede of foute keuze, alleen jùllie keuze. Zoals er redenen kunnen zijn om op huwelijkse voorwaarden te trouwen, kunnen er ook talloze redenen denkbaar zijn om wèl in gemeenschap van goederen te trouwen. Het punt dat ik hier probeer te maken is enkel: jullie kiezen bewust voor elkaar, denk dan ook even bewust na over hoe jullie je toekomst samen zien en laat alle mogelijke scenario’s de revue passeren, ook de minder leuke scenario’s.

 

 

 

Natuurlijk is het minder leuk om na te denken over een mogelijk uit elkaar gaan op het moment dat je in volle overtuiging ervoor kiest om de rest van je leven met iemand samen te zijn. En inderdaad, de kans dat jullie bij elkaar blijven is nog altijd groter dan de kans op een echtscheiding, en wel twee keer zo groot, dus laten we daar vooral vanuit gaan!

 

 

 

Maar toch, als je een kans hebt van één op drie op de hoofdprijs in de loterij, koop je dan een lot? Precies.

 

 

 

 

 

1 Jeroen Recourt, tijdschrift Conflicthantering nr. 1 2014, pagina 13-15.

 

 

« terug naar het overzicht